EN DAG MED CROHNS - slik bekjemper jeg det. (det jeg sjelden snakker om)

EN DAG MED CROHNS - slik bekjemper jeg det. (det jeg sjelden snakker om)

(innlegg som dette vil fremover kun bli postet på siden for medlemmer da det er LANGT utenfor min komforsone).

En dag utenfor sosiale medier, en dag uten energi, en dag uten lyst, en dag uten noe, er en dag fylt med smerter og jeg føler meg helt slaktet. Likevel har jeg alltid store forventninger til meg selv og klarer jeg å komme meg gjennom et business møte og to ulike typer treninger, en stunt/skuespiller trening, og en time på gymmet.

Jeg prøver å ikke klage, fordi det siste jeg ønsker er sympati, men siden jeg vet det er fler av følgerne mine som sliter med crohns, så ønsker jeg å dele.

Men likevel måtte jeg ha en times time out.

På dager som dette holder jeg meg stort sett unna sosiale medier. Jeg er litt sånn: "hvis jeg ikke har noe positivt å dele, så la være". Men jeg får en del spørsmål i forhold til crohns, og siden jeg er coach så tenker jeg det er greit å dele, slik at jeg dere ser hva jeg gjør for å komme meg gjennom en dag der jeg egentlig bare vil bli liggende under dyna med null energi.

 

Det er ikke alltid at jeg klarer å sette ord på hvorfor magen oppfører seg som den gjør, hadde det vært kostholdet så hadde jeg vist grunnen. Som oftest når det ikke er kostholdet sin skyld, så skyldes det stress eller manko på søvn.

Magen blir som en balong, det gjør vondt og det blir vanskelig å bevege seg...

Ærsj, jeg HATER å vise dere dette... så utenfor min komfort some! 

Disse dagene kan være ekstremt tunge å takle, og dagens planer og gjøremål blir ikke alltid som forventet. Det å fullføre treninger og ha en positiv tankegang er en ren krig i seg selv, men jeg vet at klarer jeg å gjennomføre det så vil alt være mye bedre til slutt, Kampen kan være hard.

Det starter ofte med en tårevåt oppvarming til endorfinene sparker i gang. Det tar litt tid å komme dit, men så snart jeg er der vil alt føles mye bedre. Det er helt utrolig å tenke på hva trening gjør med kroppen! 

Bilderesultat for endorfiner trening

Da jeg endelig kom meg på mølla på Elixa og startet å løpe tenkte jeg for meg selv mens jeg kikket på klokka, (som jeg gjerne skulle ha stilt en time fram), "Gud så deilig det hadde vært å være ferdig nå, kanskje jeg bare skal gi F i det her å gå hjem å legge meg under dyna igjen?" -FEIL! Fullstendig FEIL tankegang! Du er jo superhelt! Kom igjen!! Dette klarer du!

- Et rush med vonde følelser kan være hardt å takle i en busy hverdag, men å legge seg ned å grine over det hjelper stort sett lite.

Skulle jeg la disse tankene om at jeg ikke er bra nok styre dagen min? Eller skulle jeg tenke på det positive med livet og være stolt av at jeg har to ben å stå på? For livet kunne faktisk ha vært ganske mye hardere enn kun en kronisk sykdom som jeg faktisk klarer å holde sånn ok i sjakk med et riktig kosthold. Jeg tenker: "Jeg er fri for medisiner, jeg er frisk, i morgen er en ny dag, tenk positivt!"

Selv om jeg på dager som dette egentlig bare ønsker å bli værende under dyna og spise mat jeg absolutt ikke tåler, junk food og all annen dritt mat, vet jeg at jeg da bare forskyver problemet og gjør alt mye verre. Det gjelder å se gleden i mat, tenke positivt og reparere med et godt kosthold. Jeg vet at hvis jeg ikke tar dette seriøst, kan jeg ende opp med et liv som uføretrygdet og få utlagt tarm. Noe jeg er like keen på.

Matvarer som bekjemper betennelse er Gukemeie, hvitløk og ingefær.

Ingefær demper betennelse i kroppen fordi roten inneholder næringstoffer som fungerer på samme måte i kroppen som betennelsesdempende medisiner gjør. Dette er årsaken til at personer med smerter og betennelser i muskler og ledd kan få en smertelindrende effekt om de spiser ingefær.

Bilderesultat for ingefær

Ingefær demper betennelse i ledd og muskler via flere systemer. Roten ser ut til å hemme både cyclooxygenase-2 (COX2), og det betennelsesfremmende enzymet 5-lipoxygenase, som på samme måte som flere betennelseshemmende medisiner. I tillegg kan ingefær stimulere immunsystemet og anti-inflammatoriske stoffer, slik som glutatione og andre kraftige antioksidanter i kroppen, hvilket igjen gir et sterkere immunforsvar.

Kombinasjonseffekten ingefær har på COX-2 og 5-lipoxygenase kan resultere i en bedre betennelsesdempende effekt og med færre bivirkninger enn NSAID-medisiner (ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner). Ingefær kan også redusere muskelstølhet etter harde treningsøkter. 

Ingefær kan også være en svært god venn for deg med migrene, eller om du plages av kvalme, svimmelhet eller krystallsyke.

(Kilde: https://www.ullevalkiropraktor.no/ingefaer-demper-betennelse-reduserer-smerter/)

betennelsesdempende drikk som demper betennelse

Roten kan du raspe og bruke i te, wok eller spise rå/syltet.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published